Tänk om du inte behöver ta genomtänkta beslut?

Jag har fått höra att beslut är en av momenten som tar mest kraft för hjärnan. När jag hörde det lät det sant, för jag upplevde då att det var otroligt svårt och tungt att ta beslut i min vardag. Det var perioden jag trodde att jag var utmattad och att välja sylt i mataffären var nära på omöjligt. Precis som att svara ja eller nej på en inbjudan att hitta på något tog musten ur mig. Eller att jag blev paralyserad av att välja vilken buss jag skulle ta genom stan. Jag fick alltså bekräftat att beslut tar mer kapacitet av huvudet än jag då hade. Men jag har fler förmågor än hjärnkapacitet och tankar. 

Vändningen kom när jag klev in i ett sammanhang hos Malin och Ina där kropp och intuition hade lika stor kapacitet att ta beslut som tankarna.

De delade med sig av perspektivet att vi kan veta direkt, med intuitionen, utan att tänka igenom det. Och att det är OKEJ att lita till det.

Beslut får gå blixtsnabbt och de kan till och med vara roliga. Från att ha tänkt “Jag kan inte ta beslut för det är så jobbigt” tänkte jag “Jag längtar efter att ta beslut i mitt liv!” Med mina val kan jag bjuda in kroppen och tillsammans skapa. Jag får välja det som känns lätt, roligt eller storslaget, beroende på vad jag längtar efter just då. När besluten inte behövde vara smarta, genomtänkta eller uträknade, blev det mycket lättare. Jag fick lita på känslan.

Så hur gör man då? Ni kanske kan komma ihåg när ni tagit ett beslut som var grundat på ett argumenterande, genomtänkt resonemang, och ett där det kändes bra i magen? Skillnaden i känsla, och kanske utfall, ger dig ledtrådar. Att gå på magkänsla är ett uttryck som passar mig bra, för jag har stark kontakt med min intuition just i magen. Med andra ord, jag får ont i magen när kroppen har något att säga och vill ge mig riktning i beslut. Ett tydligt exempel är på morgonen när jag ska välja te. Innan jag öppnar skåpet brukar jag ha en tanke om vilken tesort jag ska ta. När jag sedan ser tekartongerna och börjar sträcka mig mot en så känner jag i magen om det gör ont eller inte. Gör det ont byter jag och sträcker mig efter en annan sort, om magontet försvinner så var det sorten som kroppen vad sugen på. Och där låter jag alltid kroppen bestämma. 

För varje beslut jag tar utifrån kroppen så blir tilliten starkare och det är lättare nästa gång. Jag kan även få upp idéer som inte kommer från tanken, t ex en tydlig bild av mjölk istället för te. Och då vet jag att det kommer från kroppen för jag tänker “Men det där var ju inte vad jag hade tänkt”. Jag älskar att bli överraskad av kroppens idéer, det blir om en upptäcktsfärd, bland olika frukostar eller stigar i skogen eller när jag får en impuls att prata med en främling. När jag är i kontakt med intuitionen så blir livet väldigt roligt. Så hur kommer du i kontakt med din intuition? 

1. Ställ frågor “Ska jag dricka kamomillte?” Undvik att ha med ett inte i frågan, det blir förvirrande. 

2. Lyssna, känn, vänta på svar. Jag får signal genom ont eller inte ont, men det kan också kännas lätt/härligt/bubblande om kroppen vill. Eller tungt/kletigt/kontraherande/spänt när kroppen inte vill. 

3. Välj och lita på beslutet. 

4. Välja om, utifall du får andra signaler från kroppen. Är du osäker så är det jättebra att välja något för det ger mer information. Kanske måste jag öppna kartongen med ingefära te för att känna att nej, det kändes inte härligt just idag.

I den här texten har jag använt te som ett exempel, för det är ett tydligt återkommande tillfälle i min vardag. Att välja och ta beslut med kropp och intuition får användas i alla beslut. Vad du ska ha på dig, vilken arbetsuppgift du ska börja med eller vilken bostad du ska flytta in i. Lek med det i vardagen! Vad kan hända i ditt liv när du börjar ta ogenomtänkta beslut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *