Sagor med Amanda

Podden för dig som längtar efter mer magi i vardagen.

Amanda berättar sagor om det som har hänt, det som är och det som kan bli. Med hennes mjuka dalmål målar hon upp världar du kan förlora dig i för en stund. Lyssna på Sagor med Amanda här på hemsidan på spotify eller i apparna podcaster och pocketcaster.

Vill du höra mig berätta sagor i Rökstugan i Mattilas magiska skogar?

25 maj arrangerar Medborgarskolan eventet Samiska sagor och sägner – Berättelser, eld, mat och gemenskap. Jag deltar och kommer berätta sagan om Järva!

Upplägger för dagen: Vi samlas i restaurangen för information och för gemensam lunch. Vi blir mottagna av Kurt Eide, som har ägt gården Mattila sedan 80-talet. Han kommer att i samband med lunchen berätta mer om Mattila och om rökstugan. Efter lunchen går vi tillsammans till rökstugan där vi blir mottagna av Lars Mattsson som leder oss in i de samiska sagorna och sägnerna. Runt öppen eld och med kaffekannan kokande får vi ta del av fantastiska berättelser som kanske kommer förklara världens skapelse och berättelser om stjärnorna på himmelen, nåjder, djur och väsen.

Vill du tas med till vackra naturlandskap när du lyssnar?

Nu finns några avsnitt även på youtube!

Amanda i skogen

”Vi lyssnade på Sagan om drottningen vid frukostbordet. Jättebra! Och bra berättarröst har du också ”

— Linh

”Nu har jag precis lyssnat på dina sagor. Tack!!! För lugn trygg mysig röst och påminnelsen om skapandets kraft! ”

— Lyssnare

”Nu har jag lyssnat på alla Sagor med Amanda och du är helt grym. Blir så hänförd av din berättarröst och hur målande du beskriver. Så bra, ser framemot att lyssna på fortsättningen. ”

— Sara

Låt mig ta med er till Nordvärmland, till byn som ligger bredvid skogen. Skogen där Drottningen råder. Knotig om stammen och med långa barr har hon stått där i hundratals år.
Jag vill att ni ska träffa en far och dotter som flytt till byn, och Solveig som bott där hela sitt liv. De har rest flera hundra mil, hon har aldrig varit längre bort än skogen sträcker sig.
Jag vill att ni ska få uppleva hur deras vänskap blir avgörande när vardagen blir hotfull och både liv och natur står på spel. För vad ska magisk kraft användas till och hur mycket ansvar kan en ung generation bära?

Fotograf: Olga Sabirova Höjerström
Fotograf: Olga Sabirova Höjerström